Preverbale logopedie voor baby’s

Bij logopedie denk je misschien snel aan hulp op het gebied van taal en spraak. Maar logopedie kan ook ingezet worden vóór je kindje kan praten. Dit noemen we preverbale logopedie, gericht op het correct motorisch kunnen eten en drinken. Bijvoorbeeld als je kleintje problemen ondervindt met zuigen en slikken, wat het drinken uit de borst of fles bemoeilijkt. Preverbale logopedie kan problemen in de verdere ontwikkeling van je kindje voorkomen.

Problemen bij baby’s

Een logopedist is er voor iedere levensfase, óók voor de allerkleinsten. Wanneer er bij een baby problemen worden geconstateerd met slikken en zuigen, kan de preverbaal logopedist worden ingeschakeld. Dit gaat altijd via een huisarts of kinderarts. Een prelogopedist kan baby’s en kindjes helpen wanneer eten en drinken niet vanzelf gaat:

  • Drinken uit de fles of borst gaat moeizaam;
  • Je kind kan niet uit een gewone beker drinken;
  • Je kind kan niet van een lepel eten en ervaart moeite met kauwen;
  • Je kind blijft veel kwijlen of spugen;
  • Het voedsel komt terug door de neus.

Oorzaken

Wanneer je kindje moeite ervaart met slikken, zuigen of kauwen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Bij vroeggeboortes zijn kindjes soms te zwak om te drinken, waardoor ze afhankelijk zijn van sondevoeding. Kinderen met een syndroom of aandoening zijn soms trager in hun ontwikkeling en kinderen met een hersenbeschadiging kunnen last hebben van spierspanning. Hierdoor kunnen zuigen, kauwen en slikken lastig zijn. Ook kan er bij een kind sprake zijn van een schisis, waardoor de mond niet goed dicht kan en slikken of zuigen wordt bemoeilijkt.

Gevolgen

Wanneer baby’s problemen ervaren met slikken, zuigen en kauwen, kunnen er vervelende gevolgen optreden. Je kindje kan last krijgen van benauwdheid, zich vaak verslikken en zelfs voeding weigeren. Ook kan je kindje een sterke voorkeur of afkeer ten aanzien van bepaalde voeding krijgen, zowel vloeibaar als vast. Ga daarom altijd langs de huisarts of kinderarts om de oorzaak te ontdekken.

Preverbale logopedie

Er is altijd een reden voor slecht eten en drinken bij baby’s. Als een huisarts of kinderarts de reden niet kan achterhalen, kan die jou en je baby doorsturen naar een preverbaal logopedist. De logopedist zal vragen stellen over de klachten en wat er is gedaan om de situatie te verbeteren. Daarnaast zal de logopedist de mond van je baby onderzoeken om te kijken hoe de beweeglijkheid van de tong is en of er voldoende spierspanning is. Verder kijkt de logopedist naar hoe je baby drinkt. Er wordt gelet op de lippen, kaak, tong en op het ritme tussen zuigen en slikken.

Behandeling door prelogopedist

Na deze onderzoeken kan de preverbaal logopedist een persoonlijk behandelplan opstellen op basis van de klachten en mogelijkheden. Het doel is om de baby te leren om ontspannen en zonder stress te drinken en kauwen. Er wordt daarom tijdens preverbale logopedie aandacht gegeven aan:
• De voedingshouding;
• Welke materialen je kunt gebruiken, zoals soorten lepels en flessen;
• Wat je als ouder of verzorger kunt doen om je kindje te helpen.

Thuisomgeving

Preverbale logopedie vindt vaak plaats in de thuisomgeving van het kind. De thuisomgeving kan het behandelen van de klachten versnellen, omdat de baby in een veilige omgeving is. Bij Logopediepraktijk Marisplein willen we jou en je baby graag helpen. Heeft je kindje last van eet- en drinkproblemen? Neem contact op voor hulp, zodat we je meer informatie kunnen geven over het verloop van het proces.