Stemproblemen bij kinderen

Hoewel het vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd dat kinderen probleemloos leren praten, kunnen er toch diverse uitdagingen ontstaan die de stemontwikkeling van je kind beïnvloeden. Logopedie kan helpen om stemproblemen te verminderen.

Bron van zorg

Kinderen gebruiken elke dag hun stem. Ze zingen, roepen, lachen, kletsen en fluisteren met anderen. Door te hard praten of zelfs schreeuwen kan de stem van je kind hees of minder krachtig worden. De keel en het fijne weefsel van de stembanden raken vermoeid. Daardoor kan er irritatie in de keel ontstaan en kan de zin om te spreken afnemen. Wanneer de problemen aanhouden, kunnen er stembandknobbeltjes ontstaan die niet zomaar verdwijnen. De problemen met de stem kunnen leiden tot een bron van zorg. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Oorzaken van problemen met de stem

Stemproblemen kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan en oefenen invloed uit op de manier van communiceren. De oorzaken van problemen met de stem kunnen liggen bij:

  • Verkeerd gebruik van de stem: soms maken kinderen onbewust misbruik van hun stem. Fluisteren, schreeuwen, stemmetjes nadoen en dergelijke gewoonten kunnen de stembanden beschadigen.
  • Ademhalingsproblemen: sommige kinderen kunnen ademhalingsproblemen hebben die invloed hebben op hun stem. Dit kan variëren van allergieën en astma tot problemen met de luchtwegen.
  •  Overbelasting: kinderen hebben vaak veel energie en zijn soms luidruchtig. Hierdoor kunnen ze hun stembanden overbelasten.
  • Infecties of ziektes: keelontstekingen, verkoudheden of andere infecties kunnen een negatieve impact op de stembanden hebben.
  • Afwijkend mondgedrag: door de mond ademen of keel-, neus- en oorproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van het verkeerd gebruiken van de stem, waardoor er problemen kunnen optreden.

De logopedist of arts

Als ouders vreemde veranderingen in het stemgebruik van hun kind opmerken, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Een stemstoornis kan zowel door organische als niet-organische afwijkingen worden veroorzaakt. Om dit uit te sluiten kan een logopedist, kinderarts of KNO-arts worden ingeschakeld. Deze disciplines werken veel met elkaar samen om het probleem te achterhalen. De logopedist kan de spanning van diverse spieren en de invloed ervan op het strottenhoofd in balans brengen. Op deze manier kunnen de spieren rondom de kaak, mond en hals ontspannen en goed ontwikkelen. Deze spieren spelen een rol bij de ademhaling, het maken van geluid en de bescherming van de luchtpijp.

Omgaan met stemproblemen

Naast professionele hulp is er een aantal handige tips om je kind goed te laten omgaan met stemproblemen. Zo kun je:

  • Stemrust geven: als de stemproblemen het gevolg zijn van overbelasting is het belangrijk om je kind stemrust te geven.
  • Ademhalingsoefeningen doen: oefeningen gericht op het verbeteren van de ademhalingstechniek kunnen nuttig zijn. Een logopedist kan hier ook in ondersteunen.
  • Zorgen voor hydratatie: voldoende water drinken is cruciaal voor een gezonde stem. Het bevordert een soepele stemproductie en helpt om slijmvliezen gehydrateerd te houden.
  • Stemgebruik bewust maken: door oefeningen met je kind te doen, leren ze hoe ze hun stem kunnen beheersen.

Stemtherapeut

Binnen Logopediepraktijk Marisplein is een logopedist werkzaam die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van stemproblemen. Veelvoorkomende stemklachten, zoals onvoldoende kracht, vermoeidheid en heesheid, kunnen worden opgelost bij de logopedist. Soms wordt larynxmanipulatie ingezet, om spanning van de spieren en de invloed op de larynx in balans te brengen. Dit orgaan, ook wel strottenhoofd genoemd, draagt bij aan een betere ademhaling en het maken van geluid. Zo werken we samen naar een vermindering van stemproblemen.

Heb je vragen of wil je meer informatie over stemproblemen? Neem contact op of vul het aanmeldformulier op de website in!