Kinderboekenweek 2023: ben jij er klaar voor?

Kinderboekenweek 2023: ben jij er klaar voor?

In oktober vindt de Kinderboekenweek plaats. Van woensdag 4 oktober tot 15 oktober – dus iets langer dan een week – staat lezen centraal op (basis)scholen en in bibliotheken. Een mooi moment om deze bijzondere week en het belang van lezen te belichten.

logopedische behandeling

Het belang van voorlezen

Voorlezen is van groot belang. Voor alle kinderen, maar vooral voor kinderen die moeite ervaren met taal. In de eerste plaats bevordert lezen namelijk de taalontwikkeling. Kinderen luisteren naar de klanken van de woorden, horen hoe zinnen opgebouwd worden, leggen verbanden en beginnen te begrijpen hoe geschreven en gesproken woorden met elkaar overeenkomen. Al kijkend en luisterend breiden ze zo hun woordenschat uit, ontdekken ze grammaticale regels en leren ze spelen met taal. Maar er zijn nog meer voordelen van voorlezen aan kinderen:

• Het vergroot de cognitieve ontwikkeling
• Lezen biedt toegang tot een schat aan kennis en informatie
• Boeken stimuleren de verbeeldingskracht
• Het verbetert het concentratievermogen
• Lezen draagt bij aan betere schoolprestaties
• En, niet onbelangrijk: lezen is leuk!

Heel nadrukkelijk hebben we het in dit artikel over vóórlezen. Ook aan kinderen die zelf al kunnen lezen. Bij het zelf lezen, zeker bij de beginnende lezers, gaat er zoveel aandacht uit naar het lezen zelf dat dit ten koste kan gaan van de inhoud van het verhaal en daarmee ook ten koste van de bovengenoemde voordelen op de verschillende ontwikkelingsgebieden.

Thema: Bij mij thuis

Het thema van deze editie van de Kinderboekenweek is ‘Bij mij thuis’. Hierin staat diversiteit centraal. Want het begrip ‘thuis’ is voor iedereen anders. Door middel van boeken kunnen de verschillen en gelijkenissen worden behandeld. Want ook in boeken komen allerlei thuissituaties aan bod, in verschillende landen en huizen. Deze verhalen stimuleren jong en oud om het gesprek aan te gaan over deze verschillen.

Kinderboekenweekgeschenk

Ieder jaar verschijnt het kinderboekenweekgeschenk. Wanneer je tijdens de Kinderboekenweek voor €12,50 aan kinderboeken koopt, ontvang je het geschenk er gratis bij. Dit jaar is het kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie geschreven door Sanne Rooseboom. Het boek gaat over Ravi, die door een ongeluk met een gasfornuis tijdelijk in een huis voor gepensioneerde tovenaars woont en daar allerlei avonturen beleeft.

Leuke leestips

Hieronder vind je nog een aantal leuke en interessante kinderboeken die goed aansluiten op het thema ‘Bij mij thuis’:
• Mevrouw Das en meneer Ping – Rindert Kromhout, Natascha Stenvert (€15,99)
• Het kleine huis bij de rivier – Selma Noort (€15,99)
• Kinderen van ver – Martine Letterie, Saskia Halfmouw (€17,99)
• Bij Kikker thuis – Max Velthuijs (€12,99)
• De meestervervalser – Annemarie Jongbloed, Wendy Panders (€15,99)

Meer leestips vind je hier!

De bibliotheek

Wist je trouwens dat kinderen tot en met 17 jaar gratis lid kunnen worden van de bibliotheek? Hier kunnen ze onder andere boeken, e-books en luisterboeken lenen. Kinderen hebben kosteloos toegang tot de volledige jeugdcollectie. Bovendien zijn er in de bibliotheek ook tal van boeken in andere talen beschikbaar. Een fijne oplossing voor kinderen met een ander thuisland die het Nederlands nog niet goed beheersen, want óók voor hen is lezen van belang!