Zo maak je lezen (weer) leuk!

Zo maak je lezen (weer) leuk!

Het ene kind zit het liefst hele dagen met zijn neus in de boeken, terwijl andere kinderen lezen liever vermijden. Ze vinden het niet leuk, spelen liever buiten met vriendjes of hebben moeite met lezen. En dat terwijl lezen enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Met deze tips maak je lezen weer leuk!

lezen

Voordelen

Lezen heeft veel voordelen: het prikkelt de verbeeldingskracht, is goed voor het concentratievermogen en traint de hersenen. Bovendien is leesvaardigheid essentieel om goed te presteren op school. Kinderen met een goede leesvaardigheid zijn onder andere beter in spelling, grammatica en schrijven. Daarnaast scoren ze hoger op de CITO, kennen ze meer woorden en komen ze doorgaans verder in het onderwijs. En het belangrijkst: het is hartstikke leuk!

Voor het slapengaan

Iedereen kent de klassieke prentenboeken. Van 'Rupsje Nooitgenoeg' en 'Wij gaan op berenjacht' tot 'Dikkie Dik': ze zijn niet weg te denken uit het voorleeskwartiertje. Want dat is waar het leesproces voor veel kinderen begint: ouders die nog even een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan. Met verschillende personages, stemmetjes, geluidseffecten en vooral heel veel beleving. Vanaf groep 3 leren kinderen zelf lezen. Korte woordjes en dunne boekjes worden langzaam maar zeker uitgebreid en ook het begrijpend lezen wordt getraind. Maar veel kinderen verliezen de motivatie om te lezen naarmate ze ouder worden.

Blijven voorlezen

Daarom blijft het ontzettend belangrijk om voor te blijven lezen. Ook als je kind al zelf kan lezen. Een voorleesboek kan best een wat ‘moeilijker’ boek zijn. Door dit soort boeken voor te lezen kom je tegemoet aan de uitdaging waar je kind naar op zoek is in boeken. Vaak is hun technisch leesniveau nog niet zover om deze boeken zelf vlot genoeg te kunnen lezen, maar zijn de spannende verhalen wel een belangrijke trigger om lezen leuk te vinden!

Samenleesboeken

Wist je dat er ook een hele boekenlijn ontwikkeld is om samen te lezen? Dit worden 'samenleesboeken' genoemd. Het verhaal is geschreven op twee verschillende leesniveaus: een makkelijker niveau voor het kind en een wat moeilijker niveau voor de meer gevorderde lezer. Ook zijn er boeken geschreven waarin rollenspelen nagebootst worden. Dit wordt ook wel 'toneel-lezen' genoemd. Veel kinderen beleven hier wél plezier aan.

Tips voor ouders

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je als ouder kunt doen om lezen te stimuleren bij je kind.

1. Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als jij regelmatig leest in het bijzijn van je kind en uitstraalt dat het leuk is, dan zal je kind dit gedrag waarschijnlijk kopiëren. En waarschijnlijk is hij of zij nieuwsgierig naar wat mama of papa allemaal leest. Als je iets leest wat voor je kind ook boeiend is, vertel hier dan enthousiast over en neem ze mee in het verhaal!

2. Zorg voor afwisseling

Niet ieder boek is geschikt voor ieder kind, maar voor ieder kind is er een geschikt boek. Er zijn zoveel verschillende soorten thema's, genres, onderwerpen en niveaus! Neem je kind eens mee naar de bibliotheek en ga samen op avontuur. Laat je kind kennismaken met verschillende boeken. En wat dacht je van strips? Die zijn laagdrempelig en zetten misschien wel aan tot meer.

3. Maak er een spelletje van

Een goede manier om lezen leuk en uitdagend te maken, is door er een spelletje van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een bingo. Hierin kun je verschillende uitdagingen verwerken. Fluisterend, met een ijsje in de hand, op bijzondere plekken of op gekke manieren.

4. Bezoek de bibliotheek

De keuze die je kind in de bibliotheek heeft is ongekend groot. Bovendien organiseren veel bibliotheken leuke evenementen om het leesplezier te vergoten, worden er voorleessessies georganiseerd en is er altijd iemand aanwezig om je te adviseren. En wist je dat vanaf 1 juli 2022 iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid kan worden van de bibliotheek?

Problemen

Merk je dat je kind problemen heeft met lezen? Het kan zijn dat er sprake is van dyslexie, of dat je kind een moeilijke lezer is. Op school kan er extra hulp worden aangeboden. Maar wanneer dit onvoldoende resultaat oplevert, kan logopedische zorg de uitkomst bieden. Bij Logopediepraktijk Marisplein gaan we op zoek naar de oorzaak van de problematiek, zoals bijvoorbeeld de leesvoorwaarden die onvoldoende aanwezig zijn (klank-tekenkoppeling of het kunnen samenvoegen van losse klanken tot een woord) of een achterstand in de taalontwikkeling. Binnen de praktijk wordt met verschillende methodes gewerkt om het probleem aan te pakken en het leesgemak te vergroten. Ook is er veel aandacht voor het leesplezier.

DISCLAIMER: De behandeling van lees- en /of spellingsproblematiek wordt niet in alle gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekering of logopedist.