Thuis in taal!
Thuis, op school, tijdens de voetbaltraining of zwemles en met vriendjes: kinderen krijgen overal met taal te maken. Een goede taalvaardigheid is belangrijk voor hun sociale leven, maar het kan ook hun schoolprestaties beïnvloeden. Het kan zijn dat er tijdens de taalontwikkeling problemen optreden. Dit komt vaker voor en is in de meeste gevallen prima bij te sturen.
Zo zijn er verschillende mogelijkheden te verkennen bij de logopedist. Samen met de logopedist kun je kijken waar het kind ondersteuning bij nodig heeft. Er wordt door de logopedist een behandelplan op maat opgesteld, waarbij jouw inzet als co-therapeut onmisbaar is. Samen gaan jullie werken aan het verbeteren van de taalontwikkeling van je kind. Naast de oefenmomenten bij de logopedist bieden digitale middelen, zoals apps, extra ondersteuningsmogelijkheden en een houvast in de begeleiding thuis.
Zelfstandig thuis
Door middel van speciaal daarvoor ontwikkelde apps kan je kind zelfstandig en in de eigen omgeving aan de slag met de oefeningen die de logopedist heeft klaargezet, ter ondersteuning van de doelen die er in de behandeling zijn opgesteld.
Aangezien een groot gedeelte van de ontwikkeling van taal thuis plaatsvindt, is deze manier van oefenen een waardevolle toevoeging. De interactieve oefenomgeving daagt je kind uit om te oefenen. Ga er samen met je kind voor zitten en ondersteun waar nodig. Zo haal je het meest uit de oefeningen. Probeer vervolgens ook de vertaalslag te maken naar het echte leven. Oefent je kind bijvoorbeeld met woordenschat rondom het thema ‘het park’, ga er dan samen op uit en leg de link tussen de oefeningen in de app en wat er te ontdekken is het echte park.
Comfortzone
Voor veel kinderen is thuis oefenen erg comfortabel. Niet alleen omdat je de oefeningen kunt doen onder een dekentje op de bank, maar vooral omdat het een vertrouwde omgeving is, waarin het kind zich veilig voelt.
Dit kan in het begin enorm helpen bij het oefenen met taal, als je kind nog erg onzeker is. Bovendien zijn kinderen tegenwoordig al op vroege leeftijd gewend aan schermpjes en is het een aantrekkelijk middel voor ze.
Het is leuk!
Door middel van spelletjes en interessante visuele aspecten kan je kind er echt plezier in krijgen. Omdat er door de logopedist zorg op maat geboden wordt, zijn er mogelijkheden om de oefeningen volledig af te stemmen op de voorkeuren en interesses van je kind. Op deze manier wordt het ontwikkelen van de taal een spelletje!
De website 'praatapps' biedt een enorme verscheidenheid aan apps voor zowel Apple, Android als Windows. Zo kun je specifieke apps vinden voor:
- actie-reactie
- leren lezen
- luisteren
- ondersteunende communicatie
- stemgebruik
- taalbegrip
- verstaanbaar praten
- woordenschat
- zinsbouw
Tip!
Maak er echt iets leuks van! Pak er wat lekkers bij, zoek een comfortabel plekje, en zorg dat het een positieve ervaring wordt voor je kind.
Let op
Online oefenen moet gezien worden als aanvulling, niet als vervanging. Een kind leert immers in een communicatieve en functionele omgeving het meest, daar waar het taal betreft!
Overleg met je logopedist voordat je een app inzet. Er zijn een heleboel goede, leerzame apps, maar er zijn ook apps die minder goed aansluiten op wat een kind aan (schoolse) vaardigheden nodig heeft, of zelfs een averechtse uitwerking kunnen hebben.