Alhoewel kleine kinderen vaak nog niet in staat zijn om met woorden te vertellen wat er in hen omgaat, kunnen ze al wel op andere manieren communiceren. De spraak is namelijk slechts één van de zintuigen die aan de wieg staan van hun taalontwikkeling.
Non-verbale signalen
Alhoewel een jonge baby nog niet kan praten, maakt het wel effectief gebruik van non-verbale signalen zoals huilen, oogcontact en lichaamstaal om te communiceren. Als ouders leer je al snel het verschil in huilen tussen honger, ongemak of vermoeidheid. En aan zijn lichaamstaal is bijvoorbeeld duidelijk te herkennen of hij last heeft van buikkrampjes, boos is of juist heerlijk ontspannen. Oogcontact en gezichtsuitdrukkingen spelen ook een grote rol in de vroege communicatie. Je baby kijkt bijvoorbeeld intens naar gezichten en begint al snel gezichtsuitdrukkingen te spiegelen.
Stem ontdekken
Als je baby een paar maanden oud is, begint hij zijn stem te ontdekken. Met die eerste brabbelgeluidjes leert je kindje hoe hij zijn mond en tong moet bewegen om geluiden te maken. Alhoewel je dit nog nauwelijks communiceren kunt noemen, is het wel een belangrijke eerste stap naar de latere taalontwikkeling.
Uitbreiden woordenschat
Meestal komen de eerste woordjes op de leeftijd tussen de 12 en 18 maanden. En al snel breidt de woordenschat zich uit. Vaak begrijpt je kind meer woorden dan het kan uitspreken. Om die spraak te compenseren begint hij ook met handgebaren te communiceren. Hij wijs naar een voorwerp dat hij wil hebben of steekt zijn handjes uit als hij wil dat je hem optilt.
Communiceren stimuleren
Rond de leeftijd van 18 tot 24 maanden begint je kind eenvoudige zinnen van twee of drie woorden te maken. Interactie met jullie als ouders, maar ook met andere verzorgers en kinderen, zal in deze periode de taalontwikkeling extra stimuleren. Hierbij kun je denken aan:
– regelmatig praten met je kind: ook al praat hij nog niet terug, toch leert hij op deze manier woorden en zinnen
– voorlezen: door voor te lezen en de plaatjes te beschrijven, vergroot je de woordenschat van je kind
– liedjes zingen: kies bij voorkeur liedjes waarbij communicatie betrokken is, zoals ‘In de maneschijn’
– ruimte geven voor gebaren: moedig hem aan om te wijzen, gebaren te maken en zijn lichaamstaal te gebruiken om te communiceren.
Verschillende fases
De communicatie van kleine kinderen kent verschillende fases en elk kind volgt zijn eigen pad daarin. Ouders spelen een belangrijk rol door actief met hun kind te communiceren en interactie aan te moedigen. Toch kan het voorkomen de taalontwikkeling van je kind achterblijft. Zo’n achterstand kan verschillende oorzaken hebben. Maak je je zorgen? Dan is het altijd zinvol om een logopedist te raadplegen. Voor logopedie heb je geen verwijzing nodig. Bovendien wordt logopedische zorg tot 18 jaar volledig vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. Twijfel niet langer, maar neem vandaag nog contact op.