Waarom is er een wachtlijst voor logopedische zorg?

Waarom is er een wachtlijst voor logopedische zorg?

Wanneer je kind logopedische zorg nodig heeft, wil je het liefst dat hij zo snel mogelijk terecht kan bij een specialist. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse logopedische praktijken hebben een wachtlijst. De wachttijd kan oplopen tot meer dan een jaar. Ook Logopediepraktijk Marisplein werkt helaas met een wachtlijst. We vertellen je er alles over in dit artikel.

logopedische behandeling

Steeds meer problemen

Het aantal mensen dat logopedie nodig heeft, neemt al jaren toe. In de meeste gevallen betreft het kinderen met spraak-, of taalproblemen. Deze problemen hebben onder andere effect op hun prestaties op school. Om academische achterstanden en verergering van het probleem te voorkomen, is het zaak om deze kinderen zo snel mogelijk een logopedische behandeling te bieden. Maar omdat er lange wachtlijsten zijn, ondervinden ze steeds meer problemen. Niet alleen hun schoolprestaties gaan achteruit: er kunnen ook sociale problemen ontstaan omdat ze zich niet goed verstaanbaar kunnen maken. De gevolgen kunnen echt heel groot zijn.

Minder logopedisten

De vraag naar logopedie neemt dus toe. Maar het aantal logopedisten is de afgelopen jaren juist afgenomen. Het aantal studenten dat voor de opleiding Logopedie kiest neemt af, en bovendien kiest niet iedere student die de opleiding daadwerkelijk afmaakt voor een carrière in de logopedie. Daarnaast stoppen veel collega’s in de eerstelijnszorg (de vrijgevestigde logopediepraktijken) vanwege de hoge werkdruk.

Nijpende situatie

Momenteel heeft ongeveer zeventig procent van de logopediepraktijken openstaande vacatures. Ook bij Logopediepraktijk Marisplein zijn we op zoek naar versterking. We hebben sinds maart een vacature openstaan voor minimaal dertig uur per week, maar tot nu toe zonder succes. Het is een nijpende situatie en we vinden het vervelend dat we onze cliënten niet direct de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben.

Op de wachtlijst

Natuurlijk doen we wat we kunnen om al onze cliënten optimaal te ondersteunen. Daarom willen we alle nieuwe aanmeldingen wel graag zo snel mogelijk zien in de praktijk om de situatie te beoordelen. Soms is de problematiek dusdanig ernstig dat er voorrang verleend wordt. Bijvoorbeeld wanneer er problemen zijn met eten en drinken. Wanneer er geen sprake is van spoed, moeten we de cliënt helaas op de wachtlijst zetten. Terwijl ze op de wachtlijst staan, bieden we waar mogelijk indirecte therapie aan middels online oefenvideo’s met bijpassend oefenmateriaal. Zo proberen we iedereen zo goed mogelijk te helpen.

Kom jij ons team versterken?

Wij zoeken jou! Wij vragen:
• Afgeronde opleiding HBO-logopedie
• Registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici
• Goede mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden
• Flexibele, zelfstandige en initiatiefrijke werkhouding
• Affiniteit met meertaligheid
• Affiniteit met jonge niet- of nauwelijks sprekende kinderen
• (stage) Ervaring in de vrije vestiging is een pré
• Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Wij bieden:
• Een afwisselende, uitdagende baan in diverse deelgebieden van de logopedie
• De mogelijkheid om je werkdag naar eigen inzicht vorm te geven
• Een ruime, vaste vergoeding met goede arbeidsvoorwaarden
• Een fijne werksfeer, waarbij je ondersteuning krijgt vanuit een enthousiast team
• De mogelijkheid om jezelf te ontplooien door het volgen van bij- en nascholingen

Voor meer informatie, neem gerust contact op!