Eet- en drinkproblemen bij kinderen: dit moet je weten
Je kind weigert zijn of haar bord leeg te eten, lust niks, en krijgt regelmatig driftbuien aan de eettafel. Eet- en drinkproblemen bij kinderen leiden niet alleen tot een slechte sfeer aan de eettafel, maar je maakt je ook zorgen of je kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Je hebt van alles geprobeerd, zonder resultaat. Maar wist je dat logopedie ook kan helpen?
Kritische eters
Eten is één van de meest belangrijke, maar ook complexe vaardigheden die kinderen leren tijdens hun eerste twee levensjaren. Er komt ontzettend veel bij kijken. Verschillende smaken, geuren en kleuren kunnen de eetpatronen van een kind beïnvloeden. Maar ook de omgeving, zoals de ouders, de oppas of het kinderdagverblijf, kunnen hier een rol in spelen. De problemen kunnen zich op verschillende manieren uiten, op alle leeftijden. Misschien weigert je kind (bepaalde) vaste voeding of de fles, of misschien verslikt je kind zich heel vaak. Wanneer je kind problemen heeft met eten en drinken is het mogelijk om preverbale logopedie in te schakelen. Dit betekent letterlijk 'vóór het spreken' en richt zich op het behandelen van jonge kinderen van 0 tot 2 jaar.
Prikkelverwerking
Een mogelijke oorzaak van problematisch eetgedrag bij (jonge) kinderen is prikkelverwerking. Bij prikkelverwerking rondom eten gaat het om het verwerken van wat je ziet, proeft, ruikt, hoort, voelt, hoe iets beweegt, hoeveel kracht je erop moet zetten om het te kauwen, en nog veel meer. Wanneer je kind overgevoelig is voor bepaalde prikkels, in het verleden nare ervaringen heeft opgedaan met een bepaalde voedingsstructuur (bijvoorbeeld verslikken), of misschien wel juist veel minder goed kan voelen met de mond, kan dit het proces van (af)happen, kauwen en slikken dusdanig beïnvloeden dat een kind voedingsmiddelen gaat weigeren of juist een zeer sterke voorkeur ontwikkelt voor bepaalde voedingsmiddelen. In de logopedische behandeling gaat de logopedist samen met ouders en kind op zoek naar mogelijkheden om het eten van verschillende smaken en structuren weer mogelijk te maken. Soms is het zinvol en noodzakelijk om samen te werken met een kinderdiëtist die o.a. de balans van voedingsmiddelen kan monitoren en af kan stemmen op de persoonlijke behoefte van je kindje.
Moeizame start
Maar eet- en drinkproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben, en op zeer jonge leeftijd ontstaan. Prematuur geboren baby’s of baby’s met een moeilijke start zijn vaak afhankelijk (geweest) van sondevoeding. De reflexen die betrokken zijn bij het zuigen en slikken kunnen daardoor verstoord zijn. Ook hebben deze kinderen vaak moeite met het toepassen van genoeg zuigkracht en coördinatie om zelfstandig te drinken.
Een andere oorzaak van eet- en drinkproblematiek kan zijn dat het slikmechanisme is verstoord, bijvoorbeeld door beschadiging van de mond of keel na een operatie of ingreep. Ook bij hersenbeschadiging komen eet- en drinkproblemen voor. De besturing van het slikken vanuit de hersenen functioneert dan niet goed. Ook voor deze groep kinderen is het zinvol om logopedie in te schakelen wanneer er problemen ontstaan rondom voeding, in welke fase dan ook. Of het nu gaat om het leren afhappen van een lepel, het drinken uit een beker of bij het kauwen van voedsel; de preverbale logopedist is er om u en uw kindje hierbij te begeleiden.
Logopediepraktijk Marisplein
Heeft jouw kind last van eet-en-drinkproblemen? Bij Logopediepraktijk Marisplein werken we met een team van ervaren, geregistreerde logopedisten die jou en je kind kunnen begeleiden tijdens voedingen. Wil je advies of informatie? Neem gerust contact op en kijk hoe wij kunnen helpen.