Hoe het spelen van spelletjes de taalontwikkeling kan beïnvloeden

Hoe het spelen van spelletjes de taalontwikkeling kan beïnvloeden

Het spelen van (bord)spelletjes levert een belangrijke bijdrage aan de algemene ontwikkeling van kinderen. Behalve dat ze de kinderen plezier en een vorm van ontspanning bieden, zijn ze ook belangrijk voor de taal- en sociale ontwikkeling. Het spelen van een spelletje biedt je een prachtige kans om de taalvaardigheden van je kindje te stimuleren.

A,Professional,Child,Education,Therapist,Having,A,Meeting,With,A

Taal stimuleren

Kinderen leren door voordoen en nadoen. Als ouder ben jij het model voor je kind. Door tijdens het spelen van een spelletje hardop te verwoorden wat je doet en denkt, geef je woorden aan de gedachten die je kind herkent. Denk bijvoorbeeld aan het spelletje memory. Door de afbeeldingen te benoemen stimuleer je de woordenschat. Door jouw eigen handelen, maar vooral ook het handelen van je kind te verwoorden (“even kijken of de beer hier is” / “waar was de beer nou toch?”) stimuleer je de zinsbouw. Naast memory zijn ook de spelletjes Lotto en Bingo zeer geschikt voor de kleintjes. Is je kind in zijn/haar denkontwikkeling al wat verder, dan bieden kwartetspellen een schat aan mogelijkheden. Raadspelletjes kunnen we ook van harte aanbevelen als het gaat om taalstimulatie (te denken aan spelletjes als Ra, Ra, Wie ben ik? (geluidenlotto) Wie is het? of Wie, Wat, Waar?

Communiceren

Waarom is deze vorm van communicatie dan zo belangrijk voor kinderen? Tot de puberteit (en daarna!) ontwikkelen kinderen vaardigheden die ze de rest van hun leven nodig zullen hebben. Ze leren contact maken met anderen, kunnen vragen beter beantwoorden en leren hun gevoelens uit te drukken richting anderen. Tot het 10de levensjaar lukt het kinderen nog niet altijd volledig om woorden aan hun gedachten te geven. Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben hier vaak nog veel langer moeite mee. Door het spelen van spelletjes reik je kinderen handvaten aan, hoe ze dit kunnen doen.
Daarnaast spelen ook allerlei sociaal-emotionele vaardigheden een rol bij het spelen van spelletjes, zoals het incasseren van verlies, het behalen van een overwinning, etc. Dat laten we in dit artikel buiten beschouwing, omdat deze expertise niet bij de logopedist ligt.

Vragen over de taalontwikkeling

Merk je dat jouw kind moeite heeft met taal of achterligt op andere kinderen? Tot een leeftijd van 82 maanden is de SNEL-vragenlijst een goede indicator voor de taalontwikkeling van je kind. Deze kan een logopedist, verpleegkundige of huisarts helpen met mogelijke behandeling of doorverwijzing. Als je twijfelt over de spraak- en taalontwikkeling van je kind is er ook de TOS-check, maar weet dat je bij twijfels altijd een consult aan kunt vragen bij een logopedist om de taalontwikkeling van je kind te laten beoordelen middels een screening of onderzoek.

Deskundigheid is de sleutel

Er zijn eindeloze tips en adviezen hoe je jouw kind thuis kan helpen met de taalontwikkeling, maar als je echt twijfelt over de taalvaardigheid van je kind, is het goed om hier hulp bij te zoeken. Een logopedist kan jouw kind begeleiden en kan tips geven met hoe jij hen kunt helpen in de ontwikkeling. Bij Logopediepraktijk Marisplein werken we met een team ervaren, geregistreerde logopedisten. Wij gaan mee met de nieuwste ontwikkelingen op logopedisch gebied en vinden persoonlijke behandeling belangrijk.