Is je kind verlegen… of is het spreekangst?

Is je kind verlegen… of is het spreekangst?

Waar je kinderen je thuis vaal de oren van het hoofd kletsen, lijken ze in aanwezigheid van vreemden volledig dicht te slaan. Ze weten niet goed wat ze moeten zeggen. Ze weten niet hoe ze het moeten zeggen. Dus ze proberen het praten te ontwijken. Ze kruipen onder de tafel of proberen zich in hun handen te verstoppen. Bewust van hun eigen taalvermogen, durven ze zich niet goed te uiten. Logopedie kan hen helpen. Logopediepraktijk Marisplein vertelt in dit blog over spreekangst en wat hiertegen is te doen.

Spreekangst

Wat is spreekangst eigenlijk?

Een kind kan op de ene plek veel kletsen, maar op andere plekken bijna niets durven te zeggen. Vaak is er thuis minder aan de hand, daar voelt je kind zich immers veilig. Zelfs al lukt het daar niet altijd goed om zichzelf uit te drukken, je kind gaat er thuis niet minder door praten. Bij vreemden kan dit alleen omslaan. Dan klapt je kind juist helemaal dicht. Omdat je kind zich ervan bewust is dat het praten of zichzelf verstaanbaar maken niet altijd lukt, zegt hij of zij liever niets.

De worsteling bij kinderen

Dat kinderen zich niet uiten, betekent niet dat ze zich niet wíllen uiten. Dit maakt het voor deze kinderen soms zelfs een lastige angst om mee te leven. Kinderen worden zenuwachtig, kunnen fysieke klachten krijgen (zweten, rillen, rood worden) en worstelen erg met zichzelf. Daarnaast kan het moeilijker worden om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken. En dat is juist zo belangrijk!

Spreekangst door stotteren

Er zijn taalproblemen die hier vaak mee hand in hand gaan. Spreekangst kan bijvoorbeeld ontwikkelen door stotteren. Kinderen weten niet altijd wat stotteren is en dat iemand hier weinig aan kan doen. Een stotterend kind kan negatieve ervaringen krijgen, bijvoorbeeld negatieve reacties van klasgenoten. Hierdoor kan het kind later zenuwachtig worden wanneer diegene iets wil zeggen, uit angst dat het nog eens gebeurt.

Spreekangst door slechte verstaanbaarheid

Ook wanneer kinderen slecht verstaanbaar zijn door bijvoorbeeld een articulatiestoornis, lip-, kaak- of gebitsafwijking kan er een spreekangst ontstaan. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer het zich bewust zal zijn van de communicatiebarrière; het keer op keer niet verstaan worden. Kinderen kunnen ook hierdoor bang worden om met vreemden te praten.

Logopedie tegen spreekangst

Logopedie kan bij spreekangst een uitkomst bieden. Door te oefenen met spreken en taal en zo de achterstand of het probleem aan te pakken, kan ook de angst weer verminderen. Het kind krijgt vertrouwen dat praten en zichzelf verstaanbaar maken geen probleem is. Een logopediebehandeling is hierdoor altijd op maat. We oefenen op een manier die past bij je kind en wat je kind zelf ook leuk vind. Dat is immers het belangrijkste: taal en vooral praten moet weer leuk zijn. Het moet voor kinderen weer waardevol worden om je te laten horen. En daar gaan we bij Logopediepraktijk Marisplein aan werken.