Taalontwikkeling: ook digitaal te oefenen?

Taalontwikkeling: ook digitaal te oefenen?

Taal wordt grotendeels thuis ontwikkeld. Er zijn dan ook steeds meer mogelijkheden voor kinderen om thuis met taal te oefenen. Zeker wanneer je een tablet of computer erbij pakt, zijn er allerlei programma’s en apps om lekker aan de slag te gaan. Wij krijgen dan ook vaak de vraag, met welke apps kan mijn kind oefenen met taal? Logopediepraktijk Marisplein geeft je tips om taalontwikkeling digitaal te oefenen.

Taalontwikkeling

Thuis aan de slag met taal

Een logopediebehandeling werkt het beste als je kind thuis ook kan oefenen. Zo zorg je ervoor dat de behandeling effectiever is en sneller verloopt. Je kind aan het oefenen krijgen, kan alleen een opgave lijken. ‘Bah’, hoor je jouw kind al denken, ‘oefenen is saai. Dat ga ik niet doen!’ Toch zijn er veel manieren om het oefenen juist leuk te maken. Een relatief nieuwe en toegankelijke manier is via apps en spelletjes. Op een interactieve en speelse manier kunnen kinderen daarbij aan de slag.

Welke apps zijn het beste?

Goed idee! Je gaat dus op zoek naar apps en komt op de Play-store op Android telefoons of tablets, of de Apple App-store op Macs, en wordt overspoeld door verschillende taalapps. Het kan flink puzzelen zijn welke app geschikt is voor je kind om mee te oefenen. Voor goede apps kun je rondneuzen op de website praatapps. Hier vind je apps die passen bij alle oefendoelen, van stemgebruik en verstaanbaar praten tot luisteren en reageren. Je kunt altijd tijdens de behandelingen vragen welke apps goed zijn om thuis te oefenen. Er zijn daarnaast andere websites waar kinderen interactief kunnen werken aan taal:

Vakantiebibliotheek

Wist je dat bibliotheken in de zomer gratis boeken en nu ook zelfs luisterboeken aanbieden? Dit is de VakantieBieb: een initiatief om kinderen ook tijdens de zomer toegang te kunnen geven tot boeken en verhalen. Buiten de vakantie is de bibliotheek ook gratis voor kinderen onder de 18 jaar.

Genieten van oefenen om taal te leren

Uiteindelijk werkt oefenen het beste als het leuk is. Gelukkig zijn de meeste apps daar ook op ingericht. Ze zien er goed uit en kinderen kunnen hier gemakkelijk mee overweg. Toch willen we hier een kleine kanttekening bij plaatsen. Digitaal oefenen van taal kan nooit persoonlijk contact vervangen. Het oefenen van spraak, taal, lezen en spelling is via een app heel anders dan communicatie en contact met een persoon. Ga maar na: een gesprek via een videoverbinding verloopt heel anders dan face-to-face. Kinderen kunnen digitaal wel oefenen, maar alleen op specifieke onderdelen. Het is belangrijk om aan beide facetten aandacht te blijven besteden. Spendeert een kind dus al een groot deel van de dag achter een scherm? Dan is het juist beter om niet ook taal via een scherm te oefenen. Er zijn immers ook genoeg mogelijkheden om zonder scherm te oefenen!

Logopediepraktijk Marisplein

Logopedie kan helpen bij problemen in taalontwikkeling, praten en stemgebruik bij zowel kinderen als volwassenen. Maar logopedie is nog veel meer dan dat. Je kunt bij Logopediepraktijk Marisplein ook terecht voor bijvoorbeeld eet- en drinkproblemen, afwijkende mondgewoontes en ademhalingsproblemen. Elke behandeling is altijd op maat, omdat ieder probleem weer anders is. Met leuke en originele oefeningen en bruikbare adviezen werken we zo samen om klachten te verlichten.