Tips voor taal oefenen zonder scherm
Een cyborg is een samenstelling van mens en machine. Tegenwoordig zitten we daar niet meer ver van af, aangezien we haast zijn vastgelijmd aan onze beeldschermen. Voor de nieuwe generatie is dat heel normaal. Zelfs op school gebruiken kinderen steeds meer digitale middelen. Veel ouders vinden het daarom belangrijk hun kinderen ook schermloze tijd geven. Zeker als het op leren aankomt. Daarom zijn hier een aantal tips om thuis taal te oefenen zonder scherm.

Tip 1: Lezen
Apps en filmpjes zijn natuurlijk vermakelijk, maar dat zijn boeken ook! Door de juiste boeken te vinden, hebben je kinderen een vorm van vermaak dat niet op de iPad te vinden is. Door te lezen leren kinderen steeds weer nieuwe woorden en kunnen ze tegelijkertijd oefenen met spelling, zinsopbouw en nog veel meer. Ook is hardop lezen ideaal voor het oefenen van klanken en uitspraak. Ga bijvoorbeeld voor het slapengaan een uurtje samen lezen met je kind: dit is een momentje voor jullie samen, het is gezellig en leerzaam tegelijkertijd!
Blijven lezen!
Vind je boeken duur? Neem dan eens een kijkje in de kringloopwinkel: daar vind je stapels leuke kinderboeken voor een klein prijsje. En duurzaam, dus toch van deze tijd. Of neem een lidmaatschap op de bibliotheek! Tot 18 jaar is een lidmaatschap gratis. Veel ouders stoppen met voorlezen zodra hun kind zelf kan lezen. Maar ons advies is: blijf voorlezen! Kinderen steken hier ontzettend veel van op. Doordat de aandacht niet hoeft uit te gaan naar het technisch lezen, heeft het kind juist de gelegenheid om nieuwe informatie in zich op te nemen qua woorden, zinsstructuren en verhaallijnen.
Tip 2: Spelletjes
Ook zonder digitale apps kan je kind spelletjes spelen om een taal te leren. En het leuke is: de mogelijkheden zijn eindeloos. Er bestaan veel spelletjes die taalontwikkeling stimuleren met plaatjes, kaartjes en noem het maar op. Je hoeft ze niet eens te kopen, want je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken. Zo kun je bijvoorbeeld klassieke spelletjes als memory of kwartet zelf maken met woorden of thema’s die je zelf belangrijk vindt. En als je meerdere kinderen hebt, of wanneer er andere kinderen over de vloer zijn, kunnen ze dit samen spelen.
Tip 3: Liedjes zingen
Zingen is een ontspannen manier om met taal bezig te zijn, terwijl je kind ondertussen lekker kan bewegen. Ondersteun met natuurlijke gebaren om de woorden meer betekenis te geven wanneer je kind daar moeite mee lijkt te hebben.
Tip 4: Leer samen
Praten met je kind is natuurlijk altijd heel belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat een kind het meest leert van praten met een vertrouwd persoon. En het kost echt niet veel tijd, want het kan altijd makkelijk tussendoor. Spreek rustig en langzaam, waardoor je kind alle tijd heeft om te nieuwe woorden en constructies op te vangen. Je kunt kleuters helpen met de taal leren door alledaagse dingen te benoemen. Als je ze een koekje geeft, zeg het dan ook luidop: ‘kijk eens, een lekker koekje!’ Probeer je kind uit te dagen met nieuwe woorden, wees vooral geduldig en geef ze de ruimte, want dan durven ze het meest.
Tip 5: Extra hulp
In onze tijd kunnen schermpjes veel vervangen, maar toch blijft persoonlijke hulp onvervangbaar. Zoals je al hebt kunnen zien kun je zelf thuis al veel doen om je kind te helpen. Als je kind echter moeite blijft houden met het begrijpen en/of gebruiken van taal, is het zinvol om een logopedist te raadplegen. Een logopedist kijkt naar het individu, heeft kennis over de achtergrond van taalontwikkeling, het ontstaan van taalproblemen en kan daardoor zorg op maat aanbieden. Wil je nog meer tips om taal te leren zonder scherm? Of wil je informatie over hulp bij taalproblemen? Neem dan gerust contact op en dan kunnen we een op een samen aan de slag.