Taalontwikkeling? Ook thuis kun je hiermee aan de slag!
Een taalontwikkelingsstoornis is niet altijd even duidelijk aanwezig en wordt daarom soms pas laat ontdekt. Thuis ontwikkel je als gezin een soort eigen bubbel. Jij begrijpt je kind en je kind begrijpt jou. Ook al zijn de zinnen die je kind maakt niet logisch of is je kind niet altijd even goed verstaanbaar. Maar wanneer hij of zij naar school gaat, kan de taalachterstand aan het licht komen. Om je heen hoor je dat andere kinderen veel duidelijker praten. Je kind voelt zich hierdoor onbegrepen en anderen begrijpen hem of haar niet. Erg vervelend voor je kind! Gelukkig valt er thuis veel te doen om de spraak te stimuleren. Logopedie Marisplein geeft tips om je kind vooruit te helpen.
Simpele momenten
Je kind ontdekt ‘taal’ al op jonge leeftijd. Zelfs al voor de geboorte neemt je kind klanken waar en herkent je stem. Na de geboorte hoort je kind steeds scherper de geluiden en gesprekjes om zich heen. Ook zonder dit nog te begrijpen. Door te luisteren, pikt je kind ‘vanzelf’ woordjes op. Maar bij TOS (taalontwikkelingsstoornis) verloopt dit proces anders. Nu hoeven er niet gelijk drastische maatregelen genomen te worden. Betrokkenheid thuis blijft de hoofdbasis. Simpele momenten kunnen al een leermoment zijn.
Blijven praten
Lekker kletsen met je kind, blijf dit vooral doen! Ook al zegt je kind niet veel terug. Het voelt eerst misschien wat onnatuurlijk. Normaal ben je gewend dat een gesprek van twee kanten komt. Maar na enige tijd ga je merken dat je kind steeds vaker terug praat. Blijf ook omschrijven wat je aan het doen bent: Papa maakt schoon, mama is aan het eten koken. Laat je kind zelfs wat proeven van het eten om te vertellen wat hij of zij proeft of ruikt. Het is een leermoment, maar stiekem ook een klein verwenmoment. Op die manier oefen je op een ongedwongen manier.
Spelletjes spelen
En die positiviteit is belangrijk om vol te houden. Een blij kind betekent ook dat hij of zij zich meer op zijn gemak voelt. Dan staat je kind ook meer open om te praten. Een goed moment om te oefenen is daarom bijvoorbeeld tijdens het spelen. Zo heb je speelgoed met allerlei soorten knopjes. Laat hem of haar hierbij zelfstandig ontdekken. Jij kunt daarnaast sturende vragen stellen, zoals: ‘Wat gebeurt er wanneer we dit knopje indrukken?’. Op oudere leeftijd zijn weer andere spellen leuk. Denk aan ik zie, ik zie, wat jij niet ziet of een kaartspelletje. Makkelijk thuis uit te voeren en goed voor de taalontwikkeling!
Leuk lezen
Lezen of luisteren naar verhaaltjes is niet de hobby van ieder kind. Vooral kinderen met TOS vinden het niet altijd even vermakelijk. Toch kan het lezen ook leuk worden gemaakt. Ontdek bij welke verhaaltjes je kind gaat stralen. En controleer ook zo nu en dan of je kind het nog begrijpt. Beeld ook eens een verhaaltje uit of speel het samen na. Lees voor het slapen gaan, na de lunch of op een ander relaxmoment. Je kind maakt zo kennis met een wereld aan woordenschat.
Fouten maken mag
Wat misschien nog wel het allerbelangrijkste is, is dat fouten maken mag. Voor je kind is het taalproces in ontwikkeling. Alle inzet vanuit huis heeft al ontzettend veel invloed. Maar dit betekent niet dat de taalontwikkelingsstoornis zomaar weg is. Je kind blijft foutjes maken. De kunst is dan om de fouten niet te verbeteren. Geef daarentegen het goede voorbeeld. Wanner je kind zegt: ‘Ik koekje eten.’, kun je reageren met: ‘Eet jij dat koekje? Heerlijk!’ Wanneer je hier een keer de fout ingaat, wees ook niet te streng voor jezelf. Verbeteren is niet erg, maar zorg dat je vaker het goede voorbeeld terugkaatst.
Extra zetje
Een taalontwikkelingsstoornis is een nooit hetzelfde. De moeilijkheden kunnen dan ook per kind verschillen. Wanneer je merkt dat je kind meer hulp nodig heeft, kan logopedie helpen. Bij Logopedie Marisplein geven we kind graag een extra zetje. We stellen een behandelplan op, geheel afgestemd op je kind. Samen bespreken we welke therapie het beste aansluit en ondersteunen we je kind en zijn of haar omgeving zo goed mogelijk.