Vertraagde spraak- en/of taalontwikkeling bij jonge kinderen

Vertraagde spraak- en/of taalontwikkeling bij jonge kinderen

Veel ouders geven aan dat de groei van hun kind soms sneller gaat dan ze hadden kunnen vermoeden. Voor je het weet kunnen de babykleertjes opgeborgen worden en is het tijd voor de wat grotere maten. En hoorde je vandaag niet tussen al die brabbels een duidelijk verstaanbaar woordje? Je was zo trots! Maar toch lijkt er iets niet te kloppen. Om je heen hoor je kinderen van dezelfde leeftijd de oren van het hoofd te kletsen. Misschien is je kind gewoon laat met praten. Of is er toch meer aan de hand?

Spreekangst

Wat is vertraagd?

Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen tempo. De één is motorisch al heel ver; de ander nog helemaal niet, maar spreekt wel enkele woorden en probeert deze woorden zelfs al te vormen tot een kort zinnetje. De onderlinge verschillen kunnen soms best groot zijn, terwijl het toch allemaal nog ‘gemiddeld’ is. Om wat objectiever te kijken naar de spraak- en taalontwikkeling van je kindje, is er een instrument ontwikkeld om vertraging in spraak of taal op te speuren; de SNEL-test. SNEL staat voor Spraak- en taal Normen Eerste Lijn. De SNEL-vragenlijst bestaat uit veertien vragen over mijlpalen die de lijn volgen van de normale taalontwikkeling.

Hoe werkt de SNEL-test?

Ga naar de SNEL-test. Geef de leeftijd van je kind aan (een categorie in maanden). Lees de vragen goed door. Beantwoord iedere vraag door op de 'ja' of 'nee' knop te drukken.
Als je twee vragen met 'nee' heeft beantwoord zie je onderin het scherm achter 'uitslag' automatisch het resultaat van de test verschijnen.
Er zijn meerdere uitkomsten mogelijk:
Geen bijzonderheden
Raadpleeg je consultatiebureauarts (of huisarts) voor advies of voor doorverwijzing naar een vrijgevestigde logopedist bij jou in de buurt.
Vraag op het consultatiebureau of de peuterspeelzaal van jouw kind of daar een preventieve logopedist werkzaam is. De logopedist kan door middel van een observatie en/of kort onderzoek een goed beeld krijgen van de spraaktaalontwikkeling van je kind en kan je adviseren. Voor onderzoek en advies door een preventieve logopedist is geen verwijsbrief van de huisarts nodig.
Bij vragen of twijfels is het altijd verstandig om met een deskundige te overleggen!

Spraak – en taalontwikkeling

Een taalstoornis heeft verschillende kenmerken. Je kind heeft bijvoorbeeld moeite om op het woord te komen. Of is het liefst stil en klapt dicht bij een vraag. Dat moet wel een taalstoornis zijn. En soms is dat ook zo. Maar zonder dat je het door hebt, kan het te laat praten door iets heel anders komen. Er zijn dus verschillende oorzaken van een verlate spraak- en taalontwikkeling.

Door het gehoor

Kinderen pakken woorden op door middel van luisteren naar de omgeving. Zo gaat de ontwikkeling vanzelf. Maar wanneer er iets met het gehoor is, kan dit het praten weerhouden. Een middenoorontsteking is een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen. Deze ontsteking zorgt voor gehoorverlies. Daardoor wordt het oppikken van woorden een stuk lastiger. Het is daarom belangrijk om het gehoor van je kind te testen wanneer hij of zij laat praat.

Dyslexie?

Wanneer het gehoor goed is, kun je verder op zoek gaan. Want je kind blijft brabbelen in zijn eigen taaltje. Het is lief om te horen, maar het zijn geen verstaanbare woorden. Wist je dat dit ook te maken kan hebben met dyslexie? Dyslexie betekent dat een kind moeite heeft met taal. Daardoor wordt de spraak automatisch lastiger. Je kind struikelt bij het uitspreken van bepaalde woorden en praat traag. Nu betekent het niet dat ieder kind met dyslexie laat gaat praten. Maar wanneer je kind taal- of spraakproblemen heeft, kan het een rol spelen.

Vorm van autisme

Het is nooit de bedoeling om zomaar een stempel te drukken op je kind. Maar moeilijk en laat praten kan ook komen door een vorm van autisme. Bij iemand met autisme kan communiceren namelijk een uitdaging zijn. Taalvaardigheid komt dat ook later op gang. Je kind blijft misschien ook liever stil in zijn eigen wereldje. Of communiceert op een andere manier. Wanneer je dit bekend voorkomt, zorg dat je altijd de diagnose laat stellen door een professional.

Hulp bij spraak- en taalontwikkeling

Niet praten is zowel frustrerend voor je kind als voor jou. Je kind wil het waarschijnlijk wel, maar het lukt gewoon niet. En als ouder vind je het vervelend om je kind zo te zien worstelen. Logopedie is een uitkomst bij spraak- en taalproblemen. Zoals gezegd kan laat praten door verschillende aspecten ontstaan. Daarom is elke behandeling ook volledig afgestemd op je kind. Of het nu te maken heeft met autisme, dyslexie of anders. Logopediepraktijk Marisplein staat graag klaar om je kind verder te helpen.