Duimzuigen? Zo komt je kind er vanaf!

Duimzuigen? Zo komt je kind er vanaf!

Veel kinderen zuigen op hun duim of vingers als ze jong zijn. Voor baby's en peuters is dit heel normaal. Maar wanneer je kind ouder wordt, is het belangrijk om deze gewoonte af te leren. Dit kan heel lastig zijn voor je kind. Hoe zorg je ervoor dat je kind stopt met duimzuigen?

Let op: we spreken in dit artikel gemakshalve over duimzuigen, maar hier valt ook het zuigen op andere vingers onder.

Duimzuigen

Waarom duimen kinderen?

Zuigen op de duim helpt sommige kinderen om tot rust komen na een schooldag. Het helpt ze bij het verwerken van prikkels. Voor andere kinderen is het een gewoonte die optreedt bij verveling, maar het kan juist ook een manier zijn om alert te blijven. Voor je aan de slag gaat met de aanpak van het duimzuigen is het heel belangrijk om uit te zoeken waarom jouw kindje zo verknocht is aan zijn/haar duim.

Negatieve gevolgen

Duimen lijkt heel onschuldig, maar het kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Duimzuigen kan bijvoorbeeld leiden tot:
• een scheef gebit, met eventueel op latere leeftijd een beugel als gevolg;
• vervormingen in de kaak;
• een verkeerde tonghouding, wat problemen met spreken, eten en slikken kan veroorzaken;
• mondademhaling, met meer risico op verkoudheden en oorontstekingen
• een hoger risico op gaatjes en tandvleesontsteking;
• pesterijen op school;
• problemen met de spraakontwikkeling.

Duimzuigen afleren

Het is dus erg belangrijk om het duimzuigen van je kind af te leren. Dat kan heel moeilijk zijn. Met de tips hieronder maak je het proces voor jullie beide een stukje makkelijker.

1. Leg uit waarom duimzuigen slecht is

Maak je kind ervan bewust wat de nadelen zijn van duimen en dat het belangrijk is om duimen af te leren. Dit werkt vaak motiverend en zo heb je meer kans van slagen. Bovendien is het belangrijk dat je kind er open voor staat om het duimzuigen af te leren.

2. Spreek een beloning af

Het afleren van duimzuigen is een hele prestatie voor je kind. Daar mag best een beloning tegenover staan! Denk bijvoorbeeld aan een sticker, een boekje of een leuke activiteit samen, zoals een film kijken of pannenkoeken bakken. Laat je kind merken dat je trots op hem bent!

3. Gebruik een hulpmiddel

Er bestaan verschillende hulpmiddelen voor het afleren van duimen. Je kunt de duimen bijvoorbeeld bedekken met een pleister of vingerpoppetje, of je kind handschoenen aantrekken. Ook kun je je kind helpen door te zorgen voor afleiding, bijvoorbeeld door middel van een zachte knuffel die ('s nachts) troost biedt.

4. Werk in kleine stapjes

Het is voor veel kinderen moeilijk om cold turkey te stoppen met duimen. Begin daarom in kleine stapjes, bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken. 's Nachts is het voor je kind extra moeilijk om niet te duimen. Bewaar deze stap dus voor het laatst.

De aanhouder wint

Maar onthoud: afleren kost tijd. Duimen is een gewoonte en gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te veranderen. Bovendien is ieder kind anders: wat voor de één goed werkt, is bij de ander minder effectief. Het is een kwestie van uitproberen, maar uiteindelijk geldt dat de aanhouder wint. Wil je meer informatie over het afleren van duimzuigen? Of merk je de (negatieve) gevolgen van duimzuigen bij je kind? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.