Tweetalig opvoeden? Hier moet je op letten

Tweetalig opvoeden? Hier moet je op letten

Wanneer je kind tussen de 2 en 5 jaar is, maakt zijn taal- en spraakontwikkeling een enorme verandering door. Dit kan (een periode van) onvloeiendheden tot gevolg hebben. Je kindje kan bijvoorbeeld gaan stotteren. Dit is een normale ontwikkeling. Maar als het stotteren aanhoudt, is er misschien meer aan de hand. Wat kun je doen als ouder?

tweetalig

Successief (opeenvolgend)

Er zijn over het algemeen twee manieren om je kind tweetalig op te voeden. Je kunt ervoor kiezen om je kind pas een tweede taal te leren als hij één taal goed beheerst. Dit heet ook wel successieve of opeenvolgende tweetaligheid. Daarna kun je stapje voor stapje de tweede taal aanbieden. Dit is vaak even wennen voor je kind. Hij moet de nieuwe taalinformatie verwerken. Het kan daarom zijn dat je kind een tijdje stopt met praten. Dit wordt ook wel de 'stille periode' genoemd. Meestal gaat deze periode na ongeveer een half jaar weer voorbij.

Simultaan (gelijktijdig)

Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe makkelijker hij een taal leert. Daarom raden experts vaak aan om een kind simultaan of gelijktijdig twee talen aan te leren. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak wanneer beide ouders een andere moedertaal hebben. Het heet ook wel het OPOL-systeem: 'One Parent, One Language'. Beide ouders spreken al vanaf het begin van de taalontwikkeling hun eigen taal tegen het kind. Doordat de hersenen van jonge kinderen nog flexibel zijn, kunnen ze zonder problemen van jongs af aan twee (of zelfs meer) talen leren. Ze weten precies welke woorden, klanken en zinsconstructies bij welke taal horen.

Veelvuldig en consequent

Het is wel belangrijk dat beide talen veelvuldig en consequent worden aangeboden. Wanneer het kind naar de opvang en naar school gaat, bijvoorbeeld, is de kans groot dat de hoofdtaal daar Nederlands is. De andere taal kan dan naar de achtergrond verdwijnen. Je zal er dus op moeten letten dat de afstand tot de tweede taal niet te groot wordt. Dit kun je voorkomen door boeken te lezen in deze taal, of op vakantie te gaan naar het land waar de taal wordt gesproken.

Voordelen van tweetalig opvoeden

Een tweetalige opvoeding heeft veel voordelen. Ten eerste is het goed voor de cognitieve ontwikkeling van je kind. Omdat de hersenen steeds moeten switchen tussen de twee talen, worden deze als het ware 'getraind'. Ook op latere leeftijd zijn de voordelen merkbaar: het is makkelijker om nog meer vreemde talen te leren. En wist je dat tweetaligheid de kans op Alzheimer verkleint? Bovendien biedt tweetaligheid sociaal-emotionele voordelen, omdat je kind van jongs af aan met familieleden kan communiceren. Daarnaast heeft het op verschillende vlakken ook voordelen voor zijn carrière.

Tips

Zijn er dan ook nadelen wanneer je je kind tweetalig opvoedt? Nee, eigenlijk niet. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het makkelijker te maken voor je kind én voor jezelf:

  • Als je zelf de taal van je partner (nog) niet goed beheerst, dan is het aan te raden om samen met je kind mee te leren. Zo voorkom je dat je kind en je partner gesprekken hebben die je niet meer kunt volgen.
  • Praat veel en vaak met je kind, óók in de stille periode. Voorlezen, zingen en rijmen zijn goede manieren om de taalontwikkeling te stimuleren.
  • Blijf consequent in de taal die je spreekt tegen je kind. Wanneer jij als individu beide talen door elkaar gebruikt, kan dit verwarrend zijn voor je kind.
  • Je kunt ook onderzoeken of er een basisschool in de buurt is die passend tweetalig onderwijs aanbiedt.

Logopediepraktijk Marisplein

Heb je twijfels over de (twee- of meertalige) taalontwikkeling van je kind? Bij Logopediepraktijk Marisplein bieden we ondersteuning en advies en kunnen we helpen bij klachten rondom de taalontwikkeling. Neem gerust contact op!